Nieuws

Volg ons op social media
LinkedIn
YouTube

Interview met Natuur & Milieu over de hybride warmtepomp

20 november 2017

We interviewen Atse van Pelt, Projectleider Energie bij Natuur & Milieu. Hoe kijkt Natuur & Milieu aan tegen de hybride warmtepomp? En doe je het nu voornamelijk voor het geld of voor het milieu? Atse geeft antwoord.

Hoe ziet Natuur en Milieu de toekomst voor het verwarmen van je huis?
“Verwarmen zal uiteindelijk niet meer met aardgas gebeuren omdat aardgas een fossiele brandstof is. Verwarmen kan op verschillende manieren: via stadswarmte, geothermie, warmtepompen en warmte-koude-opslag. De meeste huishoudens zullen in de toekomst hun huis verwarmen met een elektrische warmtepomp of met een warmtenet.”
 
Hoe zien jullie de rol van de hybride warmtepomp hierin weggelegd?
“De hybride warmtepomp draait nog steeds voor een deel op aardgas, wij zien dit dan ook als een tussenstap naar installatie van de volelektrische warmtepomp. Overigens kan een consument ook direct overstappen op een volelektrische warmtepomp en de tussenstap met een hybride warmtepomp overslaan.”

Voor wie is een warmtepomp geschikt?
“Bij uitstek mensen die hun woning gaan verbouwen en mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht. Maar ook woningeigenaren met een goed geïsoleerd huis, dus met geïsoleerde muren, dak en vloer en dubbel glas. Soms zijn specifieke radiatoren nodig.”
 
En voor wie vooral niet?
“Mensen met een kleine portemonnee of verhuisplannen. De investerings- en verbouwingskosten kunnen fors zijn. Eigenaren van een woning zonder ruimte om een warmtepomp en benodigdheden (radiatoren, vloerverwarming) te installeren. Ook niet voor eigenaren van een woning die niet of nauwelijks te isoleren is of waarbij de kosten voor isolatie te hoog zijn. Denk hierbij aan huizen waarvan de muren niet te isoleren zijn of aan monumentale panden waar eisen worden gesteld aan het type ramen, of een verbod op isolatie.”
 
Doe ik het voornamelijk voor het geld, of voor de natuur?
“De klimaatvoordelen van een warmtepomp zijn het grootst. Wanneer elektriciteit duurzaam wordt opgewekt is de klimaatimpact bijna nul. Warmtepompen zijn nog wel redelijk aan de prijs, maar als de investering eenmaal is gemaakt verdient deze zich terug. Ook helpt de overheid met de investering. Tot €1.800 kan worden gesubsidieerd.”
 
Is het slim om nu een warmtepomp aan te schaffen?
“Ja, het is slim om het nu te doen, want er is nu subsidie (ISDE) te verkrijgen en een warmtepomp verdient zichzelf terug door besparingen op de energierekening. Warmtepompen kunnen goedkoper gaan worden, maar als dat gebeurt zal de subsidie waarschijnlijk verdwijnen.”
Wil je weten of een warmtepomp geschikt is in jou huis? Doe de woningtest op www.slimwoner.nl
Vrijblijvend een offerte aanvragen voor een warmtepomp? Ga naar www.greenchoice.nl/besparen/zonnepanelen 
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5