300ste huis voor de Nationale Duurzame Huizen Route

Nieuwsbericht • 25 september 2014

Deze week haalde de Nationale Duurzame Huizen Route - een initiatief ondersteund door Greenchoice - een nieuwe mijlpaal met de aanmelding van het 300ste huis. De Nationale Duurzame Huizen Route vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 oktober. Iedereen kan dan een kijkje nemen bij huiseigenaren die hun huis energiezuinig en comfortabel hebben gemaakt. In heel Nederland stellen mensen hun huis open en delen hun kennis en ervaringen.

De 300ste woning is van het echtpaar Van IJken uit Eemnes. Bijzonder aan de monumentale woning is dat deze in 2006 is gerenoveerd met oude bouwmaterialen afkomstig uit de winkel van Van IJken. Van oude kozijnen, gebruikte deuren, 100 jaar oude balken, gebakken waalstenen uit 1900 tot en met een vloer van oude kerktegels uit België; zelfs de vitrinekasten zijn van oude deuren gemaakt. ‘Hergebruik van oude materialen is het duurzaamste wat je kunt doen bij bouwen en verbouwen’, vindt Jan van IJken.

De vloer van de woning ligt op een laag schelpen van 30cm. De houten balken liggen hier direct op. De schelpen voorkomen vochtproblemen die vaak in een kruipruimte voorkomen en hebben een goede isolerende werking. Met een dikke laag leem op de muren en het onbehandelde hout is het aangenaam wonen en is ventilatie nauwelijks nodig. Nicolien van IJken: ‘Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 25 oktober laten we graag zien wat er allemaal mogelijk is.’

Op www.duurzamehuizenroute.nl staan allerlei soorten woningen en dagelijks komen er nieuwe bij. “Het is heel mooi om te zien dat zoveel huiseigenaren zich willen inzetten om anderen op weg te helpen om hun huis energiezuiniger te maken. En ieder doet dat op zijn eigen manier” aldus organisator Gerard Simon.

Samenwerkende organisaties 

De Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada Projectmanagement en mede mogelijk gemaakt door Greenchoice en een groot aantal Nederlandse gemeenten.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Trots op hoge groene rapportcijfer

18 oktober 2016

Greenchoice meest duurzame energiemerk van Nederland

17 april 2019

Grootste crowdfundingproject gelanceerd

10 mei 2021
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg