Illustratie van muntje die in spaarvarken wordt gegooid

Hoe vraag ik dakisolatie subsidie aan en hoeveel subsidie krijg ik?

Dakisolatie is een duurzame investering die je op termijn een besparing op levert. Omdat isoleren een investering vraagt, stimuleert de overheid het verduurzamen van woningen steeds meer. Het is dan ook niet vreemd dat er verschillende mogelijkheden zijn om op z’n minst een béétje onder de hoogste kosten uit te komen.

De ISDE, Investeringssubsidie Duurzame Energie, is bedoeld voor iedere particuliere eigenaar van een woning. Je mag hem aanvragen voor vloer-, gevel- en dus ook dakisolatie.

Inhoudsopgave

Dakisolatie: Subsidie aanvragen in 2022

Aan de subsidieaanvraag zitten een aantal voorwaarden. Zo moet de isolatie worden uitgevoerd door een specialist: je mag niet zelf aan de slag. Het is daarnaast verplicht om de dakisolatie te combineren met nóg een vorm van verduurzaming, zoals vloerisolatie of de plaatsing van een warmtepomp.

Het misschien wel belangrijkste punt is dat je de ISDE pas na de plaatsing van de dakisolatie kunt aanvragen. Het blijft dus een investering – maar wél een investering die je wellicht deels terugkrijgt. De exacte voorwaarden voor subsidie op spouwmuurisolatie lees je op de website van het RVO.

Man staat voor een huis

Wat is de subsidie op dakisolatie in 2023?

De overheid wil huishoudens extra stimuleren om hun woning te verduurzamen. Daarom krijg je vanaf 2023 ook voor één isolatiemaatregel subsidie. In dat geval ontvang je tot 15% van de kosten als subsidie terug. Kies je voor twee maatregelen? Dan ontvang je, net als in 2022, 30% terug. De exacte voorwaarden voor subsidie op dakisolatie lees je op de website van het RVO.

Hoeveel subsidie krijg ik voor mijn dakisolatie?

De hoeveelheid subsidie voor dakisolatie bedraagt €30 per vierkante meter. Je moet daarvoor wel een minimum van 25 laten isoleren. 

Energiebespaarlening

Dakisolatie verdien je, afhankelijk van de woonsituatie, binnen een paar jaar terug. Een verantwoorde investering, waar geen spaarrekening tegenop kan. Het is ook mogelijk om hiervoor een zogenoemde Energiebespaarlening aan te gaan. Dit wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds, in opdracht van de Rijksoverheid.

Een extra voordeel is dat de rente van deze regeling gunstig is. Voor huishoudens met een verzamelinkomen lager dan € 45.014 geldt zelfs 0% rente. Deze regeling is speciaal in het leven geroepen voor iedereen die zijn of haar woning duurzamer wil maken.

De Energiebespaarlening is alleen bedoeld voor eigenaren van een koopwoning, en is ook beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren: de speciale VvE- Energiebespaarlening. Klik hier voor meer informatie.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte. 

Vraag een offerte aan